3 Ekim 2013 Perşembe

Selçuklu Müzesi ihale için gün sayıyor

04:36

Bu Makaleyi Paylaş
Gevher Nesibe Medresesi'nin Selçuklu Müzesi haline getirilmesi için Kayseri Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkıyor. İhale, 7 Ekim Pazartesi günü yapılacak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Selçuklu Müzesi ile Türkiye'de bir ilke imza atılacağını söyledi.

    Anadolu Selçuklu hükümdarlarından Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kardeşi Gevher Nesibe Sultan'ın vasiyeti üzerine 1206 yılında yapımına başlanan Gevher Nesibe Medresesi Anadolu'nun ve dünyanın ilk Tıp Fakültesi konumunda bulunuyor. Selçuklu medeniyetinin Türkiye'deki en önemli eserlerinden birisi olan Gevher Nesibe Medresesi'nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu Müzesi haline getirilmesi için önümüzdeki hafta ihale yapılacak. 7 Ekim Pazartesi günü yapılacak olan ihale ile çalışmalarına başlanacak müzenin bu yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. 

    Gevher Nesibe Medresesi'nin bir kısmı Selçuklu Medeniyeti ile ilgili uygarlığı ön plana çıkaran bir müze, diğer kısmı ise şifahiye özelliğini taşıyan tıp müzesi olarak düzenlenecek. Selçuklu Uygarlığı ile ilgili olan kısımda; 'Selçuklu Kenti', 'mimarisi', 'sanatı', 'bilimi', 'giysisi' gibi unsurlar ile 'Kayseri'de Selçuklular', 'Anadolu'da Selçuklular' gibi kısımlar yer alacak. Şifahiye ile ilgili kısımda ise; 'hastalıklar', 'tedavi yöntemleri ve aletleri', 'bilginler', 'ecza', 'su ve sağlık', 'müzik ile tedavi', 'renk ile tedavi' gibi kısımlar bulunacak. Müze içerisinde sergilenecek Selçuklu Etnografik eserlerinin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar yer alacak. Böylece ziyaretçilerin; dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak bilgilenmeleri sağlanacak. Ayrıca çocukların müzeyi ve Selçuklu'yu sevmesi için de faaliyet alanları oluşturulacak. Yine müze eyvan ve avluları ile bina dış kısımlarında çeşitli konser ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekanlar bulunacak. 

    "TÜRKİYE'DE BİR İLK OLACAK"

    Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Selçuklu Müzesi ile Türkiye'de bir ilke imza atacaklarını ifade ederek, "Ülkemizde her yönüyle Selçuklu eserlerinin yer aldığı kapsamlı bir müze yok. Selçuklular, Türklerin Anadolu'ya girişi ile başlayan ve devam eden önemli bir medeniyet. Yüzyıllar içinde önemli eserler bırakmışlar. Çok değişik medeniyetlerle ilgili çalışmalar olmasına rağmen Selçuklu ile ilgili derli toplu bilgi alabileceğimiz, elde bulunan malzemelerin sergilendiği, bulunmayanların da dijital ortamda yansıtılabildiği bir müze yok. Biz şimdi bunu sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Kaynak: http://www.mersinim.net/yerel/selcuklu-muzesi-ihale-icin-gun-sayiyor-h68657.html#ixzz2geqPWR4A

0 yorum:

Yorum Gönder