26 Eylül 2013 Perşembe

Mevzuat delik deşik oldu

04:07

Bu Makaleyi Paylaş
MUSTAFA ÇAKIR / Cumhuriyet - Hükümet, 10 yılda İhale Yasası’nı değiştiren tam 29 yasa ve kanun hükmünde kararname çıkardı. Değişikliklerden yönetmelikler de nasibini aldı. İhale mevzuatındaki sadece bir yönetmelik 4 yılda 12 kez değiştirildi. En az değişiklik yapılan yönetmelikte bile 5 kez değişikliğe gidildi.

AKP, 10 yılda kamu ihalelerinde uygulanacak kuralları belirleyen Kamu İhale Yasası’nda değişiklik yapan tam 29 yasa ve kanun hükmünde kararname (KHK) çıkardı. Yasa ilk çıktığı halinden bir hayli uzaklaşırken dün de 5 ihale yönetmeliği bir kez daha değiştirildi. Değişiklikle Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda ihale tebligatlarındaki 7 gün şartı kaldırıldı. Böylece Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği 4 yılda 12. kez, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği de 10. kez değiştirilmiş oldu.

4 Ocak 2002’de kabul edilen Kamu İhale Yasası’nda ilk değişiklik sadece 5 ay sonra 12 Haziran 2002’de yapıldı. 3 Kasım 2002’de iktidara gelen AKP ise yasada değişiklik öngören tam 29 yasa ve KHK çıkardı. Yasada Anayasa Mahkemesi kararı gereği de 2 değişiklik yapıldı. Son değişiklik ise 13 Temmuz’da gerçekleştirildi. Değişikliklerden yönetmelikler de nasibini aldı. 

2009’da yürürlüğe giren 5 ihale yönetmeliği dün bir kez daha değiştirildi. Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. 

Ayrıca İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ ile Kamu İhale Genel Tebliği de değiştirildi. Anayasa Mahkemesi, Kamu İhale Yasası’nın tebligatlardaki 7 gün sınırını iptal etmişti. Yönetmeliklerde değişiklikle de bildirim ve tebligatlardaki 7 gün şartı kaldırıldı. 

“İadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatta, mektubun postaya verilmesini takip eden 7. gün, yabancı isteklilerde ise 19. gün tebliğ tarihi sayılır” ifadeleri, “iadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatlarda mektubun teslim edildiği tarih, tebliğ tarihi sayılır” şeklinde değiştirildi. 

İhalelere yönelik idareye ya da yargıya yapılan başvurularda, bu merciler tarafından gönderilen dilekçeleri7n ihaleyi yapan idare veya kurum kayıtlarına girdiği tarih başvuru tarihi olarak kabul ediliyordu. Yargıya yapılan başvurularda bu şart kaldırıldı.

Bir yönetmelik 12 
kez değişti 

Son değişiklikle Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği 4 yılda 9. kez, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği 10. kez, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik 5. kez, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği 6. kez, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği 12. kez değiştirilmiş oldu. 2009’da yürürlüğe giren İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ 3. kez, Kamu İhale Genel Tebliği 11. kez değiştirildi.

0 yorum:

Yorum Gönder