24 Eylül 2013 Salı

Maden sektörünün gözü bu ihalede

00:02

Bu Makaleyi Paylaş
Gökmen Köse'nin haberi:
Açılacak ihaleye Zonguldaklı işadamlarının kurduğu MESİAD üyesi şirketler konsorsiyum oluşturarak katılacak.

Zonguldak’ta kömürden elektrik üreten Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES), özelleştirme kapsamında. Maden ve Enerji Sanayicileri İşadamları Derneği Başkanı Ümit Velioğlu, ihaleyi kazanacak firma yerli kömür kullanmazsa bölgede üretimin duracağını söyledi.

Zonguldaklı özel sektör kömür üreticilerinin kurduğu Maden ve Enerji Sanayicileri İşadamları Derneği (MESİAD), özelleştirme kapsamındaki Çatalağzı Elektrik Termik Santrali (ÇATES) ihalesinde ‘yerli kömür üretiminin korunmasını’ istiyor. MESİAD Başkanı Ümit Velioğlu, ihaleyi alacak firmanın yerli kömür kullanmamasının Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektörün kömür üretimini durduracağını söyledi. MESİAD olarak bu ihaleye talip olduklarını dile getiren Velioğlu, “ÇATES özelleştirmesi Zonguldak için çok kritik. Yerli madenci gözetilerek bir özelleştirme ihalesi yapılmalı. Zonguldak’ta oluşturulacak, tabana yayılmış bir konsorsiyuma buranın doğrudan verilmesini talep ediyoruz.” dedi. Bu talebin kabul görmemesi durumunda ise ÇATES’i kiralamaya ya da işletme hakkını almaya talip olduklarını belirten MESİAD Başkanı, “Enerji Bakanlığı bu taleplerimize de hayır derse ihale şartnamesine burayı alacak olan firmanın yerli kömür, Zonguldak taş kömürü kullanmak zorunda olduğu maddesi konulmalıdır.” şeklinde konuştu. Velioğlu, ancak bu şekilde Zonguldak’ın kömür üretiminin ve istihdamının devamlılığının sağlanacağını belirtti.

ÇATES özelleştirme ihalesi süreciyle ilgili Enerji Bakan Yardımcısı ile bir görüşme yaptıklarını söyleyen Velioğlu, kendilerinden bir teklif hazırlanmasını istediklerini belirtti. Velioğlu, Bakanlığa sunmak üzere bir rapor hazırladıklarını, umutlu olduklarını ifade etti. Velioğlu, “Burada kamuyu zarara uğratmayın. Modelleri biz ortaya koyduk. Biz istiyoruz ki devlet bize sıcak yüzünü göstersin. Orada 150 yıllık bir altyapı ve kültür var. Yıllarca bu sanayiler şehre hizmet etti.” dedi. Açılacak özelleştirme ihalesi için MESİAD’a üye her firmanın katılacağı bir konsorsiyum oluşturacaklarını aktaran Velioğlu, bu oluşumda herkesin payının firma büyüklüğüne göre olacağını ve bu şekilde küçük firmaların da kaybolmadan hayatlarını devam ettireceğini söyledi. İhaleyi almaları durumuna hazırlık olarak finansman çalışmalarına başladıklarını dile getiren MESİAD Başkanı, “Zonguldak’ta görüştüğümüz iki bankanın ilgisi var. Bunlar tesisi teminat alarak bu işi finanse edeceklerini söylüyorlar.” dedi.

Son bir senedir ÇATES’in iki ünitesinden birinin bakıma girmesi sebebiyle sektör olarak zor günler geçirdiklerini kaydeden Velioğlu, “150 megavatlık bu ünitenin bakıma girmesiyle piyasadan alınan kömür çok azaldı. Zonguldak’ta üretilen kömürün yüzde 50’si ÇATES’e gidiyor. Birkaç ayda tamamlanması gereken ünite bakımının yaklaşık bir senedir sürmesi sektörü kötü etkiledi. Bu dönemde herkesin stokları şişmiş durumda. Yaklaşık 200 bin ton stok var. Bu da toplam yıllık kömür üretiminin beşte biri ediyor.” dedi. Kömür alımının azalmasına bağlı olarak istihdamda da sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Velioğlu, “Son bir senedir 6 bin istihdamdan 2 bin kayıtlı istihdam, işi bırakıp Soma-Balıkesir bölgesine göçtü. Otobüsler tutuyor, gidiyor ve oradaki madenlerde çalışıyorlar. Zonguldak’ta ciddi şekilde kanayan bir yara var.” ifadelerini kullandı.

Zonguldak’ta şu an 24 kömür sahası bulunuyor. Bu sahalarda 15 firma faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıla kadar sektörde 6 bin civarında direkt istihdam vardı. Yine geçtiğimiz yıla kadar sektörün ürettiği kömür miktarı 1 milyon tondu. TTK’nın kömür üretimi ise 1 milyon 800 bin ton civarında idi. Hem ÇATES’in iki ünitesinden birini bakıma almasını hem de dünya piyasasındaki kömür fiyatlarının yarıya inmesini 2013 yılında Zonguldak’ta ciddi bir ekonomik daralmaya sebep verdiğini ifade eden Velioğlu, ÇATES özelleştirme ihalesinin şehir için hayati önem taşıdığını yineledi ve “Zonguldak’a rağmen ÇATES’i alıp başka yere koymak olmaz.” dedi.

1989 yılında kurulan ÇATES her biri 150 megavatlık iki üniteden oluşuyor. Üretilen koklaşabilir kömürün koklaşabilir kısımları demir çelik sanayiine gidiyor. Diğer kalan kısımlar ise elektrik üretmek için yakıt olarak kullanılıyor. ÇATES, bu düşük kalorili kömürü kullanmak için açıldı.

Zaman

0 yorum:

Yorum Gönder